Stephen Hawking – en föreläsning i världsklass

Posted on Posted in Uncategorized

Det här handlar inte om digital marknadsföring. Det handlar om marknadsföring i absolut världsklass. Det känns magiskt att få se en myt, livs levande. Stephen Hawking, den världsberömda, brittiska fysikern och kosmologen, som man knappt tror finns på riktigt föreläser i Stockholm.

Så här strax efter föreläsningen kan jag bara säga, han finns i allra högsta grad. Och han är stor, magisk, rolig, smart och en fantastisk talare. Låt mig ta er med på min kväll på Stockholm Waterfront.

Jag går med mina döttrar, min man och en kompis till döttrarna. Jag är glad att de så väldigt gärna vill följa med. En och en halv timme innan föreläsningen började var det packat utanför Stockholm Waterfront. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig när det gäller vilken typ av människor som skulle vilja se Hawking, att lyssna på en föreläsning om svarta hål – Quantum Black Holes. Jag blir snart varse – alla vill se Stephen Hawking. Unga,  gamla, män kvinnor – som ett tvärsnitt av de människor man ser om man står en kvart på T-centralen.

Klockan slår sju och ljudnivån på publiken sänks avsevärt. Inget har ens hänt på scenen. Auditoriet är fyllt till bredden och man märker att förväntningarna är höga. Carol L. Folt, från University ofNorth Carolina at Chapel Hills ”chancellor”, (jag tror att man översätter det med att hon är universitetets cermoniella överhuvud.), stiger upp på podiet och tackar alla som gjort föreläsningen möjlig.

Anledningen till att Hawking är i Stockholm är för att delta i en konferens där syftet är att lösa några av de mer komplexa och förbryllande forskningsfrågorna i modern tid: om gravitationell singularitet i svarta hål existerar och om Hawkingstrålning har någon betydelse för de svarta hålens existens. Jag får erkänna att exakt vad det handlar om ligger lite utanför vad jag kan och vet.

Carol L. Folt avslutar med att säga att hon vill lämna över till en speciell person som ska introducera Dr Hawking. Det blir tyst och mörkt. Plötsligt tänds skärmarna och Dr Sheldon Lee Cooper från The big bang theory talar direkt till publiken. En publik som jublar. Sheldon pratar om sin goda vän ”Hawks” och önskar alla en trevlig föreläsning.

Sheldon Hawkinföreläsning Caracolias

Sheldon, bild tagen med en mobiltelefon

Hawking kommer in från vänster i salen, uppför en lång ramp till podiet på scenen. Två av de stora skärmarna visar närbilder på honom och alla ställer sig upp och applåderar. En person hjälper till med tekniken. Sen blir det tyst. En, eller kanske två minuter passerar. Sen säger den karakteristiska rösten,

”Can you hear me?”

Publiken ropar, ”yeeeesss!” och sen är föreläsningen igång. Det är inte alltid så lätt att hänga med i svängarna, trots att Hawkings anpassat sin föreläsning för folk som inte är fysiker. Han pratar om de svarta hålen, ofta kollapsade stjärnor som genom tiderna skapat problem för forskarvärlden och vetenskapen. Flera gånger nämner han att de svarta hålen har så stark gravitaion att det som en gång sugs in hålet aldrig kommer tillbaka. Han illustrerar det med en tecknad bild av en kanot precis vid toppen av Niagarafallen. ”Once over the top, there is no return”. Han säger att om all information vi känner till sögs in i ett svart hål skulle vi inte kunna förutse framtiden. Det är det som varit som definierar det vi är, utan det skulle vi vara förlorade.

Hawking Sthlm 2015 Caracolias

Återigen en bild tagen med mobiltelefonen

Trots att det är ett komplext ämne så är föreläsningen rolig. Hawking levererar skämt efter skämt och visar bilder som är allt annat är komplexa, på Gråben och Hjulben bland annat. Han teoritiserar om determinism, om att allt är förutbestämt. Jag märker att jag missar korta stycken av föreläsningen för att jag sitter och stirrar på den stora skärmen och försöker lista ut hur han lyckas prata. Läpparna rör sig knappast, bröstkorgen höjs och sänks sakta. Jag funderar på hur en person med så få rörelser och en ”mekanisk” röst kan trollbinda en publik som han gör.

Efter en rad bilder med svarta hål där allt försvinner, visar han sin sista bild. Ytterligare ett svart hål, men nu med en EXIT-skylt. Jag hör inte exakt vad han säger, men tror att han säger att det finns en möjlighet att allt inte nödvändigtvis måste sugas in i de svarta hålen. Han avslutar med att säga, imorgon på konferensen ska jag presentera nya rön. Och jag tänker att han ska lägga fram en teori om att det visst finns en exit ut ur svarta hål. Håll koll, för om det är fallet kan kanske en Nobelprisvarning vara på sin plats.

”Är det redan slut”, säger en äldre kvinna bakom mig. ”Var det inte lite kort?” Jag håller med, den timmeslånga föreläsningen kändes som 20 minuter. Publiken ställer sig återigen upp och applåderar och så är det över.

Väl hemma vid middagsbordet pratas det inte om annat än kvällens föreläsning. Ena dottern säger, ”det här var nog det bästa jag sett, någonsin.” Den andra, ”jag måste läsa på lite mer om svarta hål”, jag förstod inte riktigt allt. Kompisen säger, ”det har liksom inte sjunkit in ännu. Imorgon kommer jag fatta att jag verkligen har sett Stephen Hawking, live.”

Och när maken kollar på ”The theory of everything” funderar jag, tänk om alla skolungdomar fick gå på en sån här föreläsning. Och alla lärare i Sverige fått vara där. Och kanske Skolverket. Men framför allt de som tror att fysik måste vara tråkigt och att inga ungdomar gillar det. Snacka om att marknadsföra ett specifikt område inom fysiken. På det mest briljanta sätt jag någonsin upplevt.

Lästips: Filmen är baserad på boken ”Travelling to Infinity: My Life with Stephen” som Hawking och hans ex-fru Jane Wilde Hawking skrivit.